Volg je ons al?


Tafeltennis

okt. 2, 2014

Tafeltennis is bij bijna iedereen een wel bekend spelletje. Wie heeft er niet eens een balletje geslagen op een camping of  speeltuin? Maar tafeltennis is meer dan alleen maar recht-toe-recht-aan een bal over een netje slaan. Met name ook dankzij het rubber op je batje kun je dat slaan namelijk op allerlei verschillende manieren doen.

Door de bal met een bepaalde beweging en snelheid te raken, kun je er een bepaald effect aan meegeven. Zo maak je het je tegenstander moeilijker om de bal terug over het net te krijgen.

Ook door de wijze waarop je je batje vasthoudt, kun je invloed uitoefenen op de slagbeweging. Alles bij elkaar wordt de manier waarop je een bal slaat ook wel de "techniek" genoemd.

Hier geven we je een korte introductie op de belangrijkste basistechnieken van het tafeltennis.

De greep

De manier waarop je je batje vasthoudt, ook wel de "greep" genoemd, heeft invloed op de wijze waarop je de bal kunt slaan. Verreweg het meest gehanteerd is de zogenoemde "shakehandgreep". Hierbij schud je het batje als het ware de hand: je houdt je pink, ringvinger en middelvinger rond het heft, terwijl je je wijsvinger aan de achterkant tegen het rubber houdt en je duim aan de voorzijde.

Deze techniek heeft inmiddels de zogenoemde "penhoudergreep" verdrongen, die vooral onder professionals vroeger erg populair was en nog steeds door aardig wat Aziatische spelers wordt gehanteerd. Hierbij grijp je het batje vast alsof het een pen is, met je duim en wijsvinger rond het heft en je andere drie vingers weggestopt achter het batje. Veel spelers die deze greep hanteren, slaan alleen maar met de voorkant van het batje (de "forehand")

Basisslagen

Behalve dat je je batje op een bepaalde manier kunt vasthouden en je de bal uiteraard met de backhand of forehand kunt raken, kun je ook gebruikmaken van specifieke slagtechnieken. De bekendste daarvan zijn:

Topspin

Deze slag wordt het  meest gebruikt bij een aanvallende slag. Je beweegt je arm naar voren als je de bal raakt en houdt tegelijkertijd je batje enigszins naar voren gedraaid. Zo kun je profiteren van de rotatiesnelheid die de bal heeft en geef je hem extra snelheid mee. Het grootste risico is dat de bal te hard gaat en over de tafel vliegt.

Backspin

Dit is gewoonlijk een defensieve slag. Je beweegt je arm naar voren als je de bal raakt, maar houdt tegelijkertijd je batje enigszins naar achteren gedraaid. Zo haal je de snelheid uit de bal. Het grootste risico is dat de bal te veel wordt afgeremd en in het belandt.

Zijspin

Om zijspin aan een bal mee te geven, beweeg je je batje tijdens het slaan naar opzij. De rotatie-energie van de bal wordt hierdoor omgezet in een beweging naar links of rechts. Zo kun je de bal plotseling naar de zijkant van de tafel laten draaien en op die manier je tegenstander in de problemen brengen. Het risico voor jou is dat de bal naast de tafel zal belanden als je hem te veel "spin" meegeeft.

Blokken

Blokken is een defensief wapen tegen aanvallende topspinballen van je tegenstander. In feite gebruik je de snelheid die aan de bal is gegeven om deze direct weer terug over het net terug te sturen. Bij het blokken blokkeer je de bal met je batje direct nadat hij van de tafel opstuit. Terwijl je dit doet kun je je batje stilhouden ("passief blokken") of naar voren bewegen ("actief blokken") en zo nog meer snelheid geven.

Smashen

De smash is de manier om een te hoog teruggespeelde bal van je tegenstander af te straffen. Je raakt de bal hard op zijn hoogste punt en slaat hem schuin naar beneden terug naar de tafelhelft van je opponent.

Een goede smash is in een amateurpartijtje meestal voldoende om het punt direct binnen te slepen, maar de echte profs weten zich vaak nog vanuit allerlei onmogelijke hoeken en standen tegen zo'n slag te verdedigen.

Vaak zijn er meerdere opeenvolgende smashes nodig om hen op de knieën te krijgen. Het grootste risico voor jou als aanvaller is dat je dan je geduld en controle verliest en je de bal hard naast of over de tafel slaat.

Nieuwsgierig?

Kom dan gerust eens binnenlopen om te kijken en te ervaren of tafeltennis voor jou wellicht een leuke, gezellige en ontspannen sport kan zijn.

Kijk bij openingstijden wanneer je vrijblijvend langs kunt komen. Dit geldt zowel voor jeugd en senioren.